Body Remember Trauma Therapy

Ons brein vergeet gebeurtenissen, maar ons lichaam weet alles

The Body Remembers Trauma Therapy

Helpt je toegang te verkrijgen tot het lichaamsgeheugen van het trauma.

BRTT is een lichaamsgerichte techniek die jou helpt om chronische spanning los te laten. De dagelijkse spanning of uit het verleden die jij niet onder woorden kan brengen, omdat het vaak opgeslagen ligt in je onbewustzijn. Dit zorgt ervoor dat je levensenergie weer gaat stromen. Net zoals dieren de behoefte hebben om de spanning weg te trillen is dit ook de perfecte methode voor mensen.

Opgeslagen spanning en trauma’s in het lichaam liggen vaak opgeslagen in de PSOAS-spier. Deze spier reageert als eerste wanneer je in de vecht, vlucht of bevries modus komt. Deze spier zit in het bekkengebied en bevind zich tussen de bovenkant van het dijbeen en de onderzijde van de wervelkolom. Het verbindt letterlijk het boven- en onderlichaam.
Tijdens de sessie wordt de PSOAS-spier geactiveerd waardoor je d.m.v. lichaamseigen trillingen de spanning weg trilt. Het is echt bijzonder om te ervaren dat jij zelf in staat bent om jezelf te helen.

Door met aandacht te werken in dit gebied kunnen spanningen en chronische pijnen worden aangekeken, doorvoeld en losgelaten worden. Geleidelijk komt er bewustwording, herstel en bevrijding waardoor er balans kan gaan plaatsvinden.

Trauma Release Breathwork ®

Bij Trauma Release Breathwork wordt er bewust ondiep, langzaam, diep en sneller geademd en door deze krachtige ademhalingstechnieken wordt er een verandering in jouw zuurstof- en koolstofdioxidewaarden gecreëerd. Dit kan vervolgens zorgen voor verandering in jouw bewustzijnstoestand en voor het vrijkomen van emotionele en fysieke spanningen.. Met 7 ademoefeningen maak je weer contact met je onderbewuste. Waardoor de gebeurtenissen verwerkt kunnen worden die jij (onbewust) hebt geblokkeerd. Vaak zijn dit gebeurtenissen die jij niet meer weet, bijvoorbeeld uit je vroege jeugd. Het niet voelen was wellicht de manier waarop jij een poging gedaan hebt jezelf bijvoorbeeld te onttrekken als kind ter bescherming voor de eventuele angst of pijn.

Meer over trauma

In ieders leven ontstaan significante gebeurtenissen als gevolg van bijvoorbeeld een gebroken hart, gebrek aan liefde of erkenning, overlijden van een dierbare, ziekte, een scheiding, ontslag, faillissement, uitsluiting, verwaarlozing, pesten, seksueel en fysiek geweld, grote familieruzies of een andere significante gebeurtenis waar je om welke reden dan ook niet mee om kon gaan op dat moment.

Trauma (blokkade) ontstaat wanneer een ongewenste situatie jou overvalt en je wilt vechten of vluchten maar je niet in staat bent om dit te doen en je in de verkramping en/of bevriezing schiet. Hierdoor worden emoties, spanning en energie geblokkeerd in je lichaam.

Onbewust kunnen wij, door allerlei omstandigheden, de beslissing hebben genomen om onze emoties te negeren of te onderdrukken.

We gaan maar door, dag in dag uit, de  pauze-knop zijn we al lang uit het oog verloren. Om vervolgens verbaasd te zijn dat we vermoeid raken of uitgeput, buiten adem zijn, onverklaarbare fysieke en/of emotionele klachten krijgen.

Traumatische ervaringen die we meemaken, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap van onze moeder, onze eigen geboorte, in onze jeugd of trauma’s kort geleden worden opgeslagen in ons lichaam. Als we daar niets mee doen, kunnen er na verloop van tijd allerlei lichamelijke klachten ontstaan. We zijn dan vaak geneigd om te denken dat er lichamelijk iets mis is, hierbij vergeten we nogal eens dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Vaak worden er ook diverse diagnoses gesteld zoals het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom en nog ontelbaar veel meer diagnoses zijn er te noemen. Niet dat deze diagnoses dus niet bestaan, maar vaak zien we dat opgeslagen trauma’s (bewust of onbewust) aanwezig zijn en invloed hebben op hoe jij je voelt.

Waarbij kan BRTT® en/of TRB® worden ingezet

  • Geboortetrauma
  • Vroegkinderlijk trauma
  • Chronisch lichamelijke klachten
  • Langdurige stress of overbelasting
  • Chronische ziektes (die vaak het gevolg zijn van nare ervaringen)
  • Depressie, burn-out of stress
  • Hoofdpijn of migraine
  • Overmatige vermoeidheid en slaapproblemen
  • Angst of paniekaanvallen
  • Concentratie- of geheugenproblemen

Over de behandeling

Je kunt kiezen voor een losse sessie of een combinatie sessie:

• Een losse ademsessie (TRB), duur ongeveer 1,5 uur
• Een losse BRTT sessie, duur ongeveer 1,5 uur
• Een combinatiesessie BRTT & TRB, duur ongeveer 3 uur 

Wil je graag weten of dit iets voor jou is? Je kunt je aanmelden via het contactformulier. Ik stuur je dan een intakeformulier op en neem daarna opnieuw contact met jou op om deze te bespreken. Samen zullen we dan een sessie inboeken. Je kunt deze sessie dus niet online boeken.