Therapie na een nare of traumatische bevallingservaring

 Jij bent hier niet voor niets; je wilt graag iets veranderen,
maar hoe?
De twijfel, welke weg moet je bewandelen?

Laat mij jou helpen om weer met meer rust, vertrouwen en energie in
het leven te staan. Weer de vrouw te worden die je was, de moeder te
worden die je graag zou willen zijn!

Je kunt jouw eerste afspraak online inplannen. Let op: niet alle beschikbare momenten zijn in de online agenda te zien.

 Zit er geen geschikte datum voor jou bij of is de eerst volgende mogelijkheid nog ver weg. Stuur mij gerust een berichtje. Mogelijk is er dan eerder een plekje beschikbaar voor jou.
 Wil je graag eerst contact met mij of deze therapie  geschikt is voor jou? Meld je dan aan via de knop   AANMELDEN.
Ik neem dan contact met je op.

Je had het je zo anders voorgesteld

Een geboortetrauma of een nare ervaring tijdens je bevalling,  welke naam jij er ook aan geeft, jouw bevalling heeft een enorme impact op jou (en je gezin) gehad en dat voel je door je hele lijf.

Je had je misschien goed voorbereid. Je had bepaalde verwachtingen en ideeën, maar uiteindelijk verliep de bevalling toch anders.

Misschien waren er complicaties, kreeg je het gevoel de controle te verliezen of voelde je je eenzaam en machteloos.

Een nare of traumatische bevalling zorgt voor allerlei gevoelens en emoties. Emoties als falen, angst, verdriet, eenzaamheid, machteloosheid en boosheid worden vaak genoemd.

Het lukt je niet meer om voluit te leven. Te genieten van het leven samen met je gezin. Je had daar juist zo naar uitgekeken.

De ervaring die jij hebt gehad tijdens de bevalling heeft er voor gezorgd dat jouw lichaam in een overleefstand is geraakt en het lukt jou niet om hier weer uit te komen. Er zijn blokkades ontstaan waardoor de verbinding met je lichaam verstoord is geraakt. Je ervaart mogelijk allerlei klachten als vermoeidheid, prikkelbaar zijn, moeite hebben met concentreren, lusteloos zijn, een opgejaagd gevoel hebben of overbezorgd zijn. 

Het is belangrijk dat deze blokkades opgeheven worden, dat jij weer in verbinding komt te staan met je lichaam. Ik help je stap voor stap weer contact te maken met je lichaam en zo ruimte te kunnen geven aan je emoties die vrij zullen komen. Dat geeft weer ruimte. Ruimte om te helen en weer voluit te kunnen leven. 

Trauma zet zich vast in je lichaam

Heb ik PTSS?

De diagnose PTSS is geen voorwaarde om hulp te zoeken voor jouw klachten. Iedereen ervaart andere klachten na het hebben van een nare of traumatische bevalling. Of jij je bevalling nu als naar omschrijft, een ervaring waar jij negatief op terugkijkt of beschrijft als een traumatische bevalling dat maakt voor mij niet uit. Jij wil graag hulp omdat je merkt dat je vastloopt, niet lekker in je vel zit en dit graag anders zou willen.

Wil jij:

  •  Graag met een beter gevoel terugkijken op je bevalling? Niet meer met een gevoel van falen

  • Weer positief en met blijdschap kunnen denken aan een eventuele volgende zwangerschap of bevalling?

  • Wil jij weer met meer energie in het leven staan? Beter kunnen slapen en ’s ochtends weer zin hebben om de dag te beginnen?

  • Een meer verbonden gevoel ervaren met jezelf, je partner en je kindje.

Het kan.

Je kunt jezelf weer goed voelen. Weer vanuit je gevoel leven en zijn wie je werkelijk bent. 
Die (aanstaande) moeder, partner, vriendin… maar vooral de krachtige VROUW.

 

Het verwerken van je bevalling;
wat gaan we doen?

Vaak zijn er een aantal behandelingen nodig. We gaan bezig met jouw bevallingsverhaal. In de behandeling kan er o.a. gebruik gemaakt worden van EMDR, lichaamsgericht coachen en de FHER methode.

Een eerste behandeling duurt 90 minuten. De daarop volgende behandelingen duren vaak 60 minuten.

Wil je graag weten of ik iets voor jou kan betekenen? Je mag mij altijd een berichtje sturen. Ik neem dan contact met je op en samen zullen we dan bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Mijn eigen eerste ervaring van de bevalling

2014, ik was zwanger van ons eerste kindje. Ik had mij voorbereid met yoga en keek uit naar de bevalling. Aan het einde van mijn zwangerschap kreeg ik een verhoogde bloeddruk. Ik was precies 38 weken zwanger en volgens het protocol kon ik daarom ingeleid worden. Mijn kindje zou er klaar voor zijn.

Totaal onverwachts en niet voorbereid op dit soort interventies ging ik de bevalling in. Geen idee van mijn keuzes en mogelijkheden; ik gaf mij volledig over.

De weeënstorm die volgde op de weeënopwekkers waren overweldigend. Ik raakte compleet buiten mijn lichaam, kon niet meer in mijn bubbel komen. Paniek en pijnstilling volgde. Achteraf gezien stond mijn lichaam in de vechtstand en overleefmodus en had ik niet geleerd hoe dit te herkennen en te veranderen. 

De ene interventie na de andere interventie volgde elkaar op. Vragen stellen en regie houden? Geen idee dat dit kon of überhaupt mocht.

Uiteindelijk werd deze bevalling een spoedkeizersnede. Ik werd moeder van een prachtige zoon; Jorne.

Ik heb veel gepraat over mijn bevalling. Ik leerde dat het geen falen was, maar balen dat het zo gelopen was.

Mijn lichaam zat tijdens de bevalling in een volledige overleefstand en ik had niet meer het vermogen om mijn eigen lichaam te volgen. Ik had het graag anders gezien.

Deze bevalling was de start om mij volledig te verdiepen in de fysiologie van bevallen en ik leerde wat een vrouw écht nodig heeft om positief te kunnen terugkijken op haar bevalling.

In 2017 werd onze tweede zoon Thijmen geboren, opnieuw met een (spoed) keizersnede en in 2020 werd Lotte geboren na een snelle natuurlijke bevalling. Mijn tweede en derde bevalling zijn twee totaal verschillende bevallingen geweest, maar op beide kijk ik met heel veel liefde terug. Bij beide bevallingen heb ik het gevoel gehad mijn eigen keuzes te mogen maken, waardoor ik veel meer in mijn eigen kracht kon staan en mijn lichaam heb kunnen volgen.  

Ik leerde dat niet zozeer de manier waarop jij bevallen bent (een vaginale bevalling, een keizersnede, een bevalling met of zonder interventies) bepaald hoe jij terugkijkt op de bevalling, maar ik leerde dat het gemis van goede communicatie, het gemis van regie, het gemis van de mogelijkheid om eigen keuzes te maken of je niet gehoord voelen een veel grotere impact heeft op hoe jij terugkijkt op je bevalling. 

Ik kijk graag samen met jou terug op jouw bevalling. Wat maakt dat jij jouw bevalling zo naar hebt ervaren? We kunnen deze ervaring niet veranderen, maar we kunnen wel onderzoeken welke gedachten en emoties jij gekoppeld hebt aan deze ervaring.

Na de behandeling zal de herinnering blijven bestaan, maar de spanning en emoties die jij nu voelt bij deze herinnering zal verminderen of zelfs  verdwijnen. 

Tarieven

Bekijk de tarieven hier

Veelgestelde vragen

De behandelingen worden deels vergoed vanuit je aanvullende pakket fysiotherapie. Deze behandelingen vallen namelijk deels onder de psychosomatische fysiotherapie.

Jazeker kan dat! Niet elke vrouw ervaart een zwangerschap als een fijne tijd. Juist stilstaan bij deze emoties is dan erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor je kraamtijd; er gebeurd van alles. Helemaal niet gek als je niet die roze wolk ervaart. Wel fijn om dan laagdrempelig iemand aan je zijde te hebben die met je meekijkt.

Jazeker! Heel graag zelfs. Het kan zijn dat je nu met veel angst naar de aankomende bevalling kijkt en daarom is het juist belangrijk om hier nu iets mee te doen. Laten we samen er voor zorgen dat je meer ontspanning gaat ervaren tijdens deze zwangerschap en laten we samen kijken hoe jij meer ontspannen en met meer zelfvertrouwen je volgende bevalling in kan gaan.

Nee zeker niet. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor PTSS na een bevalling. Eerder werd hier helemaal niet over gesproken en zien we dus dat veel vrouwen rondlopen met lichamelijke of mentale klachten die mogelijk (deels) veroorzaakt worden door een niet verwerkte bevalling. Je kan dus op elk moment starten, maar wacht er niet te lang mee!

Jazeker! Ook partners kunnen een traumatische ervaring hebben na de bevalling. Zo horen we vaak dat partners zich heel machteloos hebben gevoeld. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld samen een sessie te doen

Nee dit ben je niet nodig. Je kunt zonder verwijsbrief bij mij terecht.

Ja absoluut! Graag zelfs, zodat je weer met meer plezier en met meer vertrouwen andere vrouwen kan begeleiden tijdens de bevalling.